Президентът на САЩ Джо Байдън вчера посети Израел в историческа проява на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън вчера посети Израел в историческа проява на
Коментари Харесай

Байдън посети Израел в опит да спре ескалацията на конфликта

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през вчерашния ден посети Израел в историческа демонстрация на взаимност със съдружник по време на война и даде обещание да удвои американската военна помощ за страната, въпреки че също по този начин призова израелците да не се поддават на “всепоглъщаща гняв ” след невижданите офанзиви на “Хамас ”, написа в. “Вашингтон пост ”.

Байдън застана твърдо зад Израел след нападението на “Хамас ” от 7 октомври, при което бяха убити минимум 1400 души и бяха взети близо 200 заложници, в това число няколко американци, показва изданието. През последните дни обаче реториката на президента се промени и той стартира да се пробва да направи разграничаване сред бойците и палестинските цивилни, отбелязва  вестникът.

Загрижен, че войната между Израел и “Хамас ” може да прерасне в по-широк районен спор, Белият дом се пробва да увери арабските си сътрудници, че ще употребява въздействието си, с цел да отбрани почтените поданици на Газа, разяснява “Вашингтон пост ”.

Посланието на Байдън по време на неговата аудиенция в Израел беше задоволително ясно –  стремейки се да унищожи “Хамас ”, Израел трябва да се въздържа от ексцесии, които предизвикват ненужна загуба на почтени хора, защото по този метод би пропилял благосклонностите на света, написа в. “Ню Йорк таймс ”.

Не е ясно доколко посланието му е било чуто от израелските водачи, които не престават да нанасят въздушни удари по Газа и се приготвят за възможна сухопътна инвазия, отбелязва обаче изданието. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства нотките на взаимност в казаното от Байдън, само че не загатна рекомендациите за въздържаност, разяснява то.

Рядко някое задгранично пътешестване на американски президент е било толкоз нестабилно, даже във връзка с маршрута сега на излитането на “Еър форс уан ”, и толкоз натоварено с заплаха – както политическа, по този начин и физическа, показва “Ню Йорк таймс ”. С персоналното си посещаване на такова високо равнище, докато Израел си отмъщава за офанзивата на “Хамас ”, Байдън на процедура рискува да поеме част от отговорността за дейностите на Нетаняху, разяснява вестникът.

Дипломатическите старания на западните водачи пристигнаха в миг, когато външният министър на Израел предположи, че след предстоящата сухопътна инвазия освен “Хамас ” повече няма да бъде в Газа, само че и територията на линията Газа ще намалее, написа английският в. “Телеграф ”.

Байдън предизвести, че схваща “усещането за потрес, болежка и всепоглъщаща гняв, която ужасите са провокирали ”, но Израел не бива “да бъде обхванат от тази гняв ”, защото може да допусне същите неточности като Съединени американски щати след провокиралите сходни усеща в страната офанзиви против кулите близнаци на 11 септември 2001 година, отбелязва изданието.

Думите му отразяват опасенията на Съединени американски щати, че ответните дейности на Израел за клането на 1400 души, осъществено от “Хамас ”, могат да прераснат в филантропична злополука и да провокират районна война, разяснява “Телеграф ”. Американските нашествия в Ирак и Афганистан след разрушаването на кулите близнаци оставиха района доста по-нестабилен и бяха осъществени на цената на стотици милиарди долари и живота на хиляди хора, показва вестникът.

Междувременно в Западния бряг мнозина палестинци показват отчаяние и яд от по думите им слабия отговор на протичащото се от страна на палестинската власт и изключително на нейния дълготраен водач Махмуд Абас, написа лондонският в. “Гардиън ”.

88-годишният президент заема поста от съвсем две десетилетия и неведнъж е отказвал да създаде избори на територията, която ръководи в изискванията на израелска окупация, показва изданието. Това подхранва разочарованието и чувството, че президентът от дълго време е изгубил връзка с настроенията измежду народа си и ускорява ролята на въоръжените групировки, прибавя вестникът.

Критиците на Абас все по-често упрекват застаряващия водач, че не се оправя със отговорностите си и прекомерно елементарно отстъпва пред настояванията на израелските управляващи, до момента в който палестинците имат лимитирани права и надзор върху живота си, разяснява “Гардиън ”. Вестникът цитира поданици на град Рамала, където е основано държавното управление на Абас, съгласно които президентът в този момент е подложен на напън да работи. Според тях, в случай че Абас продължи да не подхваща нищо в лицето на израелските дейности в Газа, “ще има прелом ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР